Leonhard «Sepp» Seppala – hvem var det? Mest kjent er han antagelig for deltagelsen i den såkalte serumstafetten i 1925, da livsviktig medisin ble fraktet med hundespann tvers over Alaska, til difterirammede barn i Nome. Men Seppalas livshistorie rommer så mye mer, og handler kanskje først og fremst om det å gå sin helt egen vei. Bli med på en fascinerende fortelling om mannen som satte hundekjøring på kartet for en hel verden!

Tittel
Sepp - en biografi om Leonhard Seppala

Forfatter
Nina Kristin Nilsen

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2017

Leonhard Seppala ble født i 1877, og vokste opp i det lille fiskeværet Skjervøy i Nord-Troms. Faren drev en større smievirksomhet som Leonhard var ment å skulle videreføre, men skjebnen ville det annerledes: Et møte med gullgraverpioneren Jafet Lindeberg bidro til at utferdstrang og et stikk av gullfeber fikk overtaket, og Leonhard satte ved århundreskiftet kursen over dammen.

Vel fremme i Nome i Alaska byttes gullfeberen imidlertid ut med hundefeber, og nok en skjebneinngripen gjør seg gjeldende når et spann med elitehunder blir arbeidsledig som følge av Roald Amundsens havarerte planer om å innta nordpolen. Leonhard står parat til å overta hundene, og utmerker seg raskt ved å vinne løp, å behandle hundene eksepsjonelt godt og ved å utføre flere akutte transportoppdrag hvor annet fremkomstmiddel enn hundespann er umulig.

Å bli kjent med Leonhard Seppala i denne boka, er å bli kjent med hundekjøringens innerste vesen – men også med norsk utvandrings- og polarhistorie. Forfatteren syr et omfattende kildemateriale, spekket med dramatiske hendelser, sammen til et høyst lesverdig verk. Her er det noe å hente for alle hunde- og historieinteresserte, og også for dem som bare liker en eventyrlig, sann historie.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post