Blir vi avhengige av sosiale medier? Er de en trussel mot demokratiet? Hvilken makt har selskapene bak? Dette er noen av spørsmålene Lena Lindgren stiller i boka «Ekko : et essay om algoritmer og begjær». Hun bruker både gamle myter og filosofiske teorier, og forsøker å forstå hvorfor de sosiale mediene kan ha denne virkningen. Dette er sakprosa som det er en fornøyelse å lese, og som gir uvanlig mange rom for ettertanke.
De nye mediene har et livsløp som bare er noen ti-år, og har gått fra en tidlig tekonologi-optimistisk fase med fokus på demokratisering og ytringsfrihet, til en pessimistisk fase hvor medienes virkning på oss og det sosiale livet har kommet fram i lyset. Forestillingene om økt demokratisering har etter hvert blitt supplert med analyser av hvordan maktstrukturer forsterkes, og hvordan de nye mediene kan brukes til manipulasjon, utpressing og overvåkning. Persondata har også vist seg å være en kilde til gigantisk inntjening for de store teknologiselskapene.
Historien Lena Lindgren forteller er både spennende og oppslukende. Det er fascinerende å lese om koblingen til de gamle mytene om Narcissus. Lindgren retter fokus mot nymfen Ekko, som er den andre figuren i myten slik Ovid forteller den. Ifølge Lindgren kan Ekko hjelpe oss med å forstå forfallsfortellingen som har preget Vesten sterkt de siste femti årene. Ekko samler, sprer og splitter – akkurat som algoritmer – og det samme skjer med oss.
Grete Brochmann har karakterisert de store teknologiselskapene som «gjøkunger av sjeldne dimensjoner», hvor stater og internasjonale organisasjoner jobber med å få kontroll, i en verden som samtidig preges av økende resignert pragmatisme, også fra oss brukere. «Ekko» beskrives i anmeldelser som en samtidsdiagnose som viser teknologigigantenes enorme makt. Boka avsluttes med en erkjennelse av at oppmerksomheten vår er det viktigste vi har og det viktigste vi kan gi. Dette gir også makt. I det vi vender blikkene vekk, er de digitale plattformene ingenting, siden vi er produktet i denne økonomien.
Boka kan lånes på biblioteket eller Bookbites.