I 304 e.Kr. ble en ung kvinne voldtatt og henrettet ved halshugging. Dette skjedde i byen Siracusa på Sicilia. Kvinnens navn var Lucia.
I dag kjenner vi henne som Sakta Lucia.
I 2004 skal forfatter Vetle Lid Larssen treffe sin tenåringsdatter nettopp i Siracusa. Det er lenge siden de har truffet hverandre og hun er mest opptatt av mobilen. Så nevner Vetle jenta som ble halshugget og dette vekker datterens interesse.
På denne måten ble spiren til boka Lucias siste reise sådd. Det sentrale spørsmålet er: Hvem var Sankta Lucia og hva skjedde med helgenens jordiske levninger?
Reisen starter på Sicilia, og går videre på kryss og tvers, ledet an av til enhver tids herskende forhold og maktkamper. Det er skurker, både i og utenfor den kirkelige sfære. Det er krig, gravrøvere og relikviejegere. Det de som kjemper for helgenen med alle tenkelige og utenkelige midler. Kall det gjerne intriger. Til og med en nordmann står i døra til gravkammeret, 763 år etter henrettelsen.
Leseren tas blant annet med til et tidlig Venezia og et luftangrep i 1945. Alt for å skaffe seg eller vokte en helt spesiell kiste med knokler.
I denne logiske labyrinten av en historie, vokser mennesker, levekår og samfunnsforhold levende fram. Det er detaljrikt og troverdig.
Du som leser opplever det, føler det og nesten lukter det.
Andre spørsmål som reises, er hvorfor har denne helgenen betydd så mye også for mennesker langt utenom den katolske kirke? En halv milliard mennesker har et forhold til Sankta Lucia.
På baksiden av boka står det at dette er en kulturhistorisk eventyrfortelling, en episk tidsreise, en overraskende roadtrip gjennom tusen år av europeisk historie. Andre sier at det er en tour de force gjennom kulturhistorien. Jeg synes det er godt oppsummert.
Arbeidet med boka tok forfatteren fem år. Jakten på og arbeidet med kildene har resultert i en virkelig fascinerende bok. En bok som tar leseren med på en jakt i grenselandet mellom fiksjon og fakta, tro og overtro.
Boka er tykk. Det er umulig å dra et hendelsesforløp i et kort innlegg. Kort sagt er det er en røverhistorie som seiler rundt på et hav av historiske fakta.
Jeg elsket det, og tenker jeg må tilbake til Siracusa. Ja, for jeg har vært der – for noen få år siden.
Lucias siste reise passer for deg som liker historiske bøker med godt tempo.