Hvorfor finnes det så få ord for lidelse?
Vi skal til en slektshistorie om kampen for å overleve. Overleve fra fattigdom og tragedier. Til liv som settes på prøver igjen, og igjen. Der det finnes glimt av kjærlighet og det gjelder å aldri vende seg til det stygge.
Unni flykter fra Trondheim til Hälsingland i Sverige med sin lille sønn, Roar. Hun flykter fra anklager og en sikker fengselsstraff. Kjæresten Armod følger med, for «Dit du går, vil jeg gå».
De slår seg ned på den nedslitte hytta Frid på et øde sted i Norrland. Sakte, men sikkert prøver de å lage seg et liv, men de kjemper mot uår, kulde, menneskets iboende ondskap og tragedier.
70 år senere skal Roar begraves. Svigerdatteren Kåra planlegger begravelsen. Hun innser at hans historie er full av hull og hemmeligheter. Hva var det Armod, Unni og barna egentlig opplevde som har satt så dype spor? Spor som det aldri har blitt snakket om.
De var bare tre mennesker i en familie, men fem sjeler.
Dette er en sterk og hjerteskjærende fortelling. Historien er vond, språket er vakkert. Nordquist skriver om fattigdom og sult, så det river i magen når du leser. Hun har en penn som vitner om litterær vidd og menneskeinnsikt. Her er noen smakebiter:
– Minnet er jegets ekkokammer. Der inne spretter det vi ønsker eller ikke ønsker skal ha skjedd.
– Hvorfor finnes det så få ord for lidelse?
– Smerten hadde så mange dialekter
– Ta ikke dagen som den kommer, men handle!
– Det er ikke nødvendig å huske for å elske
Jeg vil si at dette er en bok som både overrasker og utfordrer.
Forfatteren er professor i fysiologi og sitter i Sveriges riksdag. Dit du går, går jeg ble kåret til årets bok i Sverige 2022.
Boken passer for deg som liker historiske romaner, nordisk miljø, og karakterer som sitter etter endt lesing. Likte du Kniven i ilden av Ingeborg Arvola, er sjansen stor for at du vil like denne.