Vi elsker dem jo – tenk å ha tilgang på all verdens informasjon, musikk, film, spill, kunst og mulighet til å kommunisere med nesten hvem som helst i hele verden – lære nye ting, bli inspirert. Listen er lang over mulighetene skjermer og internett har gitt oss. Men, og det er et stort MEN – klarer vi å utnytte mulighetene uten å bli fanget i edderkoppnettet? Etter å ha lest denne boken – har jeg blitt litt mer bevisst på min bruk, og kunne nok hatt godt av å lese den en gang til!

Tittel
Skjermslaver - Hva skjermene har gjort med oss, og hva vi kan gjøre mot dem

Forfatter
Bjørn Gabrielsen

Forlag
Kagge

Utgivelsesår:
2020

Illustrasjon av en familie som alle er fortapt i hver sin skjerm

Denne underholdende, tankevekkende og inspirerende boken vil jeg anbefale til alle som bruker skjermer – og spesielt til foreldre med hjemmeboende barn.

Forfatteren skriver på en fri og morsom måte om alle mulige problemer og utfordringer vi har fått på grunn av skjermene og alt de kan tilby oss – han presenterer også noen løsninger han selv har prøvd ut – med mer eller mindre hell, og det fine her er at forfatteren ikke synes dette er noe lett han heller – han retter ingen pekefingre, men bare belyser alt han selv synes er problematisk, observasjoner han har gjort, sammenligninger med skjermbruken på 90/2000 tallet, funn fra forskning – og positiv og negativ statistikk.

For eksempel: «Også ungdomsvold ser ut til å ha gått ned. Forskningsrapporten «En studie av unge voldsutøvere i Norge – beskyttende faktorer og risikofaktorer» finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, viser at vold blant ungdom blitt halvert mellom 2007 og 2015. Halvert! På åtte år! Disse funnene ble forklart med at ungdom i samme periode har senket alkoholforbruket. Og hvorfor er alkoholforbruket senket? Fordi ungdom ikke går ut, men sitter hjemme. Foran skjermen.» Så er det opp til oss hva vi synes? Er dette egentlig positivt eller negativt?

Les denne boken hvis du vil bli sjokkert (for eksempel over hvor mye av fritiden sin barn og ungdom bruker på skjerm), bekymret (for eksempel over konsekvensene skjermbuken har for våre barns sosiale evner), sint (for eksempel på de store selskapenes kyniske forsøk på å få oss til å bruke mest mulig av tiden vår på deres tjeneste) og ikke minst inspirert til å gjøre noe med vår egen personlige skjermbruk! For vi trenger alle å minnes på hva slags tidstyver skjermene er – for det er de jo, alle har vel kjent på det? Den følelsen, etter at man bare skulle sjekke noe – og har rotet seg bort på det store internett, og så, plutselig har det gått to timer, og de to timene fikk man ikke stort ut av, annet enn den følelsen – følelsen av to timer av mitt korte liv rett ut i www.

Boken er fin, tankevekkende, grundig(nok) og morsom. Lettlest!! Og til slutt får man 15 fine konkrete tips, som man kan plukke fra hvis boken har inspirert til å redusere din/min personlige skjermbruk.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post