Stemmer det at vi er ensomme som aldri før? Og hva er egentlig ensomhet? Kan du være ensom selv om du har 1000 venner på facebook, er sosialt aktiv og har familie? Hva gjør at man føler seg ensom? Hvem har ansvar for at mennesker føler seg ensomme? Og hvem er de ensomme? Det er et veldig interessant tema som Østby tar opp i denne boka.

Tittel
Kart over ensomheten - om vår ustoppelige trang til fellesskap og hva som driver oss fra hverandre

Forfatter
Hilde Østby

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2022

Stemmer det at vi er ensomme som aldri før? Og hva er egentlig ensomhet? Kan du være ensom selv om du har 1000 venner på facebook, er sosialt aktiv og har familie? Hva gjør at man føler seg ensom?
Hvem har ansvar for at mennesker føler seg ensomme? Og hvem er de ensomme?
Det er et veldig interessant tema som Østby tar opp i denne boka.

Det er sånn at ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi.  Ensomhet er farligere for helsa enn å røyke 15 sigaretter om dagen. Det øker sjansene for en tidlig død med 26%. Med forskning som grunnlag tar Østby leseren med på en reise som begynner med hennes egen ensomhet og lesingen av boka «Hvem kan trøste Knøttet» til sin åtteårige datter.
Da hun fortalte mannen sin at hun skulle skrive en bok om ensomhet, sa han at det passet bra for hun var det mest ensomme menneske han kjente. Enda hun har venner, familie, en datter, mange venner på Facebook og er aktiv i lokalmiljøet.

Mange ensomme sitter ved en datamaskin. De øser ut av seg ganske harde skyts mot det meste via sosiale medier. Noen ensomme blir i verste fall terrorister og atter andre får psykiske problemer. Andre faktorer som kan lede til ensomhet er mobbing, rasisme, omsorgssvikt, vold, overgrep, sorg, PTSD og overganger, skriver Østby.
Ensomhet handler om frykten for å bli utstøtt fra flokken og følelsen er like naturlig som sult. Da vi levde i vill natur, var man redde for å dø av sult, og like redde for å bli utstøtt, da det økte sjansen for å dø. Så det er en form for en logisk urfølelse.

Det handler om å bli sett, forstått og berørt. Ensomhet må bekjempes i fellesskap, av fellesskapet.  

Da Østby gjestet Røros bibliotek tidligere i år med foredrag om boka, kom veldig mange for å høre på. Temaet engasjerte og det ble gjort mange gode refleksjoner i fellesskap.

Personlig opplevde den som drivende godt skrevet, opplysende og reflekterende. Med på ferden er altså Tove Janssons Knøttet fra historien «Hvem skal trøste Knøttet». Les gjerne Janssons bok fra 1960. Den er aktuell som aldri før.
Hvem passer denne boka for? Jeg vi si: Alle bør lese denne boka!

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post