Vi er i California på begynnelsen av 60-tallet. Elizabeth Zott har en stor naturvitenskapelig begavelse i en tid hvor kvinner definitivt ikke skal ha slike interesser. Hun får jobb på Hastings forskningsinstitutt, hvor hun møter Calvin Evans, en begavet kjemiker. Sammen driver de to banebrytende forskning på abiogenese*. Det hviskes om nobelpris.

Tittel
Leksjoner i god kjemi

Forfatter
Bonnie Garmus

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2022

Boka «Leksjoner i god kjemi» utspiller seg i California på begynnelsen av 60-tallet. Elizabeth Zott har en stor naturvitenskapelig begavelse i en tid hvor kvinner definitivt ikke skal ha slike interesser. Hun får jobb på Hastings forskningsinstitutt, der hun opplever å bli diskriminert i et mannsdominert miljø. På instituttet jobber også Calvin Evans som er en begavet kjemiker. Sammen driver de to banebrytende forskning på abiogenese*. Det hviskes om nobelpris.

Disse to eksentriske menneskene finner hverandre og lever lykkelig sammen som samboere i en tid hvor dette ikke var akseptert. Calvin omkommer i en tragisk ulykke, og i begravelsen oppdager hun at han har gitt henne en siste hilsen – hun er gravid. Sjefene på laboratoriet ser på dette som en mulighet til å gi henne sparken. De kan jo ikke ha en ugift alenemor ansatt hos seg.

Men Elizabeth gir seg ikke. Hun gjør kjøkkenet om til et laboratorium, fortsetter studiene hun og Evans hadde jobbet med og oppdrar samtidig datteren på ganske så originalt vis. Sammen med dem bor også den livskloke hunden Halv Sju, som observerer og kommer med sine egne betraktninger og teorier.

Tilfeldigheter leder etter hvert til at Elizabeth får jobb som programleder i et lite, lokalt matlagningsprogram «Aftens klokken atten». Dette er noe Elizabeth viser seg å ha et naturtalent for. Hun tar seerne på alvor, og behandler matlaging som det det er, nemlig kjemi: «ta en klype natriumklorid i en halvliter H2O». Seerne elsker de daglige programmene og det blir etter hvert Amerikas mest populære matlagningsprogram. I kjølvannet følger en slags husmorrevolusjon – ett måltid om gangen.

Dette er kanskje ikke den største litteraturen du leser i år, til det er noen av karakterene i boka for endimensjonale, og tilfeldighetene litt mange. Likevel er boka er både meningsfull, morsom og intelligent. Liker du vitenskap, matlagning, tøffe, eksentriske damer og hunder kommer du nok til å like denne historien. Flettet inn er også kvinners kamp for et mer likestilt samfunn, og boka minner oss om at forandring tar tid og krever energi, akkurat som et varmt måltid.

*Abiogenese er forskning på hvordan liv på jorden kan ha oppstått fra livløst materiale.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post