Tenkt at en bok om en togreise, skulle vise seg å bli litt av en litterær reise for meg, hvor endestasjonen ble en solid plassering blant de beste bøkene jeg har lest.

Tittel
Det tomme toget

Forfatter
Øivind Hånes

Forlag
Gyldendal

Utgivelsesår:
2022

Tenkt at en bok om en togreise, skulle vise seg å bli litt av en litterær reise for meg hvor, endestasjonen ble en solid plassering blant de beste bøkene jeg har lest.
Året er 1966.Boka handler om en gutt på seks år og hans far som tar nattoget fra Oslo Østbanestasjon til farens hjemsted, Røros. Det er ingen andre på toget. Faren sovner, men gutten er våken hele natta og suger til seg inntrykk i alt fra telefonledninger til soloppgangen som åpenbarer seg oppover i Nord-Østerdalen.

Hver stasjonsbygning får en liten omtale. Vi får høre om byggene var og forsvant, og de som fortsatt er. Samtidig hører vi om slektsgården og slekta fra Galåen, ei lita bygd utenfor Røros. Det er en minnereise til barndommens rike sett både i fortid og nåtid. Innimellom flyter minnet om jenta gutten var med på å skyve rundt på en flåte på Havsjøen.

Gutten er forfatter Hånes. Halvt galåing som har sanka glitrende omtaler og mange øyne på terningene for denne boka.  Alle personer som nevens i boka har levd. Vi hører om politikeren og redaktøren Jens Galåen (Galaaen) som var bestemorens bror. Vi hører om Oddmund, Helge og Ingvar Hånes som er far og onkler. Han skriver om odelsgutten Oddmund og slektsgårdens skjebne.
Jo nærmere toget kommer Røros, jo mer faller jeg inn i historien. Alt er så kjent. Og navnene, da spør jeg min gamle mor. Jo hun kjente alle, galåing som hun er.

Den her romanen har en helt spesiell stemning. Tempoet i boka er som rytmen til et tog anno 1966. Den er stillferdig med vakkert språk. En av våre lokale aviser sa om boka at det er som å finne en gullklump i sanden mens du vader i din barndoms bekk en varm sommerdag.
Det er en liten bok. Bare 163 sider. Men den romme stort.
Derfor passer den for deg som er travel og trenger en kort bok som kan gi deg mye. Hvilke andre bøker ligner den på? Jeg kommer ikke på noen. Med andre ord: Den er unik! En perle!

Også må jeg legge til: I dag når barn reiser med toget får mange plassert en ipad i fanget og får ikke med seg det fantastiske det er å betrakte landskapet langs linja, samtidig som tankene får flyte fritt.  
Det er noe til ettertanke.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post