Jeg glemmer aldri følelsen jeg satt igjen med etter å ha lest «Gutten i den stripete pyjamasen». Romanen kom ut i 2006 og omhandler 2. verdenskrig der vi møter 9 år gamle Bruno som flytter til Polen pga. farens jobb som kommandant i en konsentrasjonsleir. Bruno kjeder seg. En dag blir han kjent med Schmuel som bor bak et høyt gjerde med mange mennesker. I sin barnlige nysgjerrighet får han låne en stripete pyjamas og sniker seg under gjerdet til en spennende verden. Skjebnen vil ha det til at Bruno og Schmuel føres til gasskammeret samme dag.

Tittel
Alt som er ødelagt

Forfatter
John Boyne

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2023

Nå er endelig oppfølgeren her, og vi møter Brunos storesøster Gretel som har blitt 91 år gammel og lever et rolig liv i London som enke. Savnet etter broren har aldri sluppet taket, men er det lov å savne sin far som ble henrettet for sine grufulle handlinger? Hun snakker aldri om etterkrigsårene sammen med moren i Paris. Gretel har også et opphold i Australia bak seg, og hele tiden har hun holdt på den grufulle hemmeligheten. Én ting er å flykte fra rykter, men å flykte fra sin egen skyldfølelse er enda vanskeligere.

En dag flytter det inn en familie i leiligheten under Gretel. Den lille sønnen vekker minner hun helst vil glemme, men når hun ser at gutten ikke har det bra hjemme klarer hun ikke å holde seg unna. Gretel får omsider en sjanse til å gjøre opp for sin skam og sorg, selv om det koster henne mye.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post