Hva skjer med tingene vi mister? Nøklene, paraplyene, brillene, lommebøkene, drikkeflaskene, vantene – Julegrisen gir oss svaret.

Tittel
Julegrisen

Forfatter
J. K. Rowling

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2021

Denne boken vil jeg anbefale for alle fra 5 år og oppover – altså også voksne! Den handler om Jack, en gutt som mister sin kjæreste kosegris – og legger ut på en reise gjennom De forsvunnes land for å finne ham igjen. De forsvunnes land er stedet tingene vi mister havner, alle mulige ting, matbokser – sakser – sugerør – briller – gullringer – og kosedyr. Tingene er ikke bare ting – og det er her magien skjer, forfatteren skaper et troverdig univers, som mens man leser erstatter vårt eget – vi blir sugd inn i en annen verden, der det er helt selvfølgelig at saksen går på spissene sine, har en hatt på hver av fingerbøylene – og snakker på en streng og autoritær måte. Dette må være den boken jeg har lest som har gitt meg aller flest og mest detaljerte indre bilder, av alle mulige typer besjelede ting som man møter gjennom boken – hvordan de ser ut, hvordan de beveger seg, hvordan de snakker, omgivelsene – alt er skrevet frem på en måte som drar oss (i alle fall meg) inn i historiens univers på en måte få andre bøker får til.

Noen av temaene i boken er: Vårt forhold til tingene våre. Tap og det å forsone seg med tap. Vennskap, og hvordan det kan oppstå der man kanskje ikke hadde ventet det.

Og så må det jo nevnes at dette er et heidundrende og spennende eventyr! Med mange spennende karakterer de møter underveis. Jeg leste den høyt for mine barn (4 og 6 år), og koste meg minst like mye som dem. Jeg kunne si: «skal vi ikke legge oss litt tidligere i dag, så rekker vi å lese ekstra mye i Julegrisen».

Handlingen foregår i julen – men jeg mener den kan leses når som helst på året, selv om den selvfølgelig passer perfekt som desemberbok. Og til slutt, en liten advarsel, det er noen skremmende og voldsomme scener og karakterer – så den er nok ikke for de mest sensitive barna, men barn er så forskjellige. Min fireåring sa for eksempel: «kommer det ikke flere skummelheter snart?!»

Korte kapitler og litt større tekst enn standard gjør boken ryddig og fin for de yngste leserne som leser på egenhånd. Det også noen få, men nydelige illustrasjoner!

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post