Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

Tittel
Kniven i ilden

Forfatter
Ingeborg Arvola

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2022

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene, pakker reinsleden og legger ut på den lange ferden fra Finland til Norge med sine to unge sønner. Målet for reisen er Bugøynes i Sør-Varanger, der det sies at havet koker av torsk.

Brita Caisa har to sønner med to ulike menn, men har aldri vært gift. Og som ikke der er nok måtte hun stå i kirketukt hjemme i Finnland for omgang med en gift mann. Nå vil hun begynne et nytt liv i et nytt land, uten skammen. Målet er å skaffe seg en ektemann, en trygg forsørger for henne og sønnene.

Brita Caisa er en sterk kvinne og kan helbrede både dyr og mennesker. Det handler om naturen, hardt arbeid, lidenskapelig kjærlighet og forholdet mellom enkeltmennesker og øvrigheta.

Kniven i ilden er første bok i en planlagt serie – Sanger fra havet (Ruijan rannalla), og det er en storslagen roman som også rommer mye kunnskap om den finske innvandringen og kvensk kultur.  

Arvola åpner boka med å gi leseren en kort innføring i historisk bakgrunnsstoff med spørsmålet – Hvem var det som holdt til i Lappland i disse tider? Var det samer, kvener, finner? For innfløkt er det, så disse faktaopplysningene kan være til hjelp.

Forfatteren har selv finske aner, og hun dikter om sine forfedre, og hovedpersonen Brita Caisa er forfatterens egen tipptippoldemor.

Arvola skriver vakkert og poetisk, spesielt når det gjelder naturskildringene. Bokas persongalleri er stort, det er fargerikt og frodig beskrevet.

Det skal også nevnes at Arvola mottok Brageprisen for denne romanen i tillegg til å være nominert til mange andre priser.

Og det kommer to bøker til i denne fascinerende serien, så det er bare å glede seg.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post