Tenk deg at du er et barn i en stor søskenflokk – og det er deg faren ikke liker, for kanskje er du ikke hans barnVi skal til en liten fjellandsby i Østerrike og tiden rundt første verdenskrig. Det fattige ekteparet Josef og Maria (ja, faktisk) Moosbrugger bor øverst på et karrig sted i utkanten

Tittel
Pakk

Forfatter
Monika Helfer

Forlag
Solum

Utgivelsesår:
2021

Tenk deg at du er et barn i en stor søskenflokk – og det er deg faren ikke liker, for kanskje er du ikke hans barn
Vi skal til en liten fjellandsby i Østerrike og tiden rundt første verdenskrig. Det fattige ekteparet Josef og Maria (ja, faktisk) Moosbrugger bor øverst på et karrig sted i utkanten av landsbyen.  Hun er en mørk og vakker skjønnhet som alle menn ville prøve seg på. Josef er også vakker, men alvorlig og besatt av renslighet. Likevel ble de kalt for «Pakket».

Da mannen blir utkalt til fronten, blir de avhengig av beskyttelse fra ordføreren. Da Josef drar, har de fire barn. Han er hjemme på permisjon, men i løpet av krigen blir det født et femte barn. Et barn Josef ikke vil vedkjenne seg. Han føler at barnet er et vedheng til en inntrenger. Han har ikke agg til barnet eller sinne, men han synes hun er ekkel som at lukten av inntrengeren hefter ved henne hele livet.
Barnet, Margrethe, eller Grete som hun kalles, er fortellerens mor. Boka har direkte linjer til forfatterens egen slektshistorie.

Dette er en sterk, rørende og vakker bok. Forfatteren formidler mennesker, miljø og betraktninger på en velskreven måte som gjør at boka blir en helt spesiell litterær opplevelse. Det er langt imellom jeg kommer over en bok som jeg likte så godt som denne. Jeg spanderer på et par sitater:
«Det som foregikk i det skjulte, var sterkere enn virkeligheten»
«Forelsket, ja det var hun, og det var bedre enn det hun følte for Josef, mannen sin….Følelser fordufter, bare i romaner kan de visstnok vare lenge, et helt liv, visstnok, i enkelte».

 Dette er ingen sentimental lettvekter. Det er en liten bok, rent fysisk, men med et stort innhold.
Minner meg litt om en annen østerriksk forfatter som jeg liker veldig godt; Robert Seethaler.

Boka ble nominert til Austrian Book Award i 2020.

Boka passer for deg som liker historiske bøker, for deg som liker å lese fra andre land, for deg som er opptatt av språk og for deg som liker å lese om mennesker.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post