Tenk deg at du blir urettmessig beskyldt for å ha tatt livet av ditt eget nyfødte barn. Vi skal til virkelige hendelser i Sachsen, og året er 1681. Anna Voigt på 15 år, blir beskyldt for å ha drept sitt nyfødte barn og gravd det ned i hagen. Selv hevder hun hardnakket sin uskyld. Barnet var dødfødt. Blir hun likevel kjent skyldig, venter dødsstraff.

Tittel
Lungeflyteprøven

Forfatter
Tore Renberg

Forlag
Oktober

Utgivelsesår:
2023

Tenk deg at du blir urettmessig beskyldt for å ha tatt livet av ditt eget nyfødte barn.

Vi skal til virkelige hendelser i Sachsen, og året er 1681. Anna Voigt på 15 år, blir beskyldt for å ha drept sitt nyfødte barn og gravd det ned i hagen. Selv hevder hun hardnakket sin uskyld. Barnet var dødfødt. Blir hun likevel kjent skyldig, venter dødsstraff.

Anna er datter til en godseier, så hennes far er vel bemidlet og har råd til advokat. Advokaten får utført en såkalt lungeflyteprøve under obduksjonen, et medisinsk eksperiment som sier at lunger som ikke har vært fylt med luft, synker. Det vil igjen si at lungene til et dødfødt barn synker. Flyter lungene, har barnet blitt tatt av dage etter fødselen. Prøven utføres av en anerkjent doktor.
Lungene synker, men det skal mer til for å overbevise myndigheter og maktelite. Amtmannen er ikke overbevist. Hvordan kan han sette sin lit til noe som er et eksperiment?
Anna fengsles under grusomme forhold. Hun tortureres og mishandles på flere måter.

Rundt disse faktiske hendelsene har Renberg forfattet et mesterverk av en bok. Han skriver fram en tid og et samfunn hvor tortur og henrettelser er dominerende. Gammel tid møter ny tid i vitenskaps tegn. Lungeflyteprøven ble starten på moderne rettsmedisin.
Kildene danner grunnlaget for hendelsesforløpet. Romanformen pumper liv i det hele, for å bruke Renbergs egne ord. Romanformen løfter fram de involverte personene og omstendighetene.

Her blir stat og kirke utfordret på rammer for ytringsfrihet, forbrytelse og straff.
Leseren følger hele rettsprosessen som tok fem år. Det var unormalt lenge.
Det er mye handling. Et historisk bilde males detaljert, men likevel stort. Vi tas med ned i fangehullene og inn i torturkamrene.
Boken handler om undertrykking av kvinner, vitenskapshistorie, rettsmedisin og rettshistorie. Ikke minst handler den om menns høye tanker om seg selv.
Det er en mørk historie som det er fornøyelig å lese, slik som bare Renberg kan skrive. Vi leser og lider sammen med Anna.

Språket fremhever bokas samtid og står seg godt gjennom hele romanen.
Dette er Renbergs første historiske roman. Han har arbeidet i fem år med boka.

Flere anmeldere har omtalt boka som en triumf og en lesefest. Det er ei tjukk bok, så jeg legger på litt;
Det er en durabel lesefest!
Ypperlig for deg som elsker historiske bøker.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post