Jeg har ikke noe spesielt forhold til prosadikt. Og jeg har i alle fall ikke noe forhold til Tinder! I dag skal jeg anbefale en prosadiktsamling – om livet på Tinder…

Tittel
Eg et før eg kjem

Forfatter
Kari Anne Bye

Forlag
Samlaget

Utgivelsesår:
2020

Jeg har ikke noe spesielt forhold til prosadikt. Og jeg har i alle fall ikke noe forhold til Tinder!
I dag skal jeg anbefale en prosadiktsamling – om livet på Tinder….

Det har seg slik, at i mai satt jeg på et seminar. Der var forfatter Kari Anne Bye. Hun tok hele forsamlingen med storm med sin bok «Eg et før eg kjem».
Dette en samling dikt som sammen utgjør en historie om det moderne, digitale datinglivets mange irrganger, oppturer og ikke minst – nedturer. (Tinder er en dating-app, slik at det er klart)

Diktene handler om tanker, lengsler og erfaringer. Den moderne jakten på kjærligheten handler om posering, profilbilder og emojier, hvor folk sitter med hver sin mobil eller bak hver sin skjerm. Men den som holder mobilen er til syvende og sist et mennesker. Mye er sårt og mye er morsomt og alt er egentlig ganske dypt. Tonen i boka er både leken og har snert. Bye skriver om møter, forhåpninger som vokser og menn – som feiger ut.

Bokanmelder Jannicke Totland beskriver boka som vakker, men likevel vond. For å illustrere det, koster vi på oss et par smakebiter:

 Å vere på Tinder var litt som å sitte heime i sofaen og raspe sjela si.

Ho køyrde full diktanalyse.
Granska og tolka alt han nokon gong hadde sagt henne.
La vekt på symbolbruk og undertekst.
Heilt utan nokon gong å bli klokare på han.

Så fekk dei rett, klassekameratene frå ungdomsskulen.
Ein får aldri bruk for diktanalyse i den verkelege verda.

Hvorfor tar en slik bok en bred forsamling på seminar med storm? Jeg tror det er fordi mye er gjenkjennelig også i det virkelige liv. Samtidig blir virkningen er helt annen.  En god dose selvironi og humor er heller ikke noe minus. VI trenger humor.

Så om du ønsker å utfordre deg selv rent litterært med dikt i prosa form, samtidig som du ønsker noe fornøyelig å lese, prøv denne!

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post