«Innan himlen faller ner så är du allt jag har Jag ska göra allt jag kan för att ha dig kvar»

Tittel
Dette er ikke oss

Forfatter
Neda Alaei

Forlag
Gyldendal

Utgivelsesår:
2019

«Innan himlen faller ner så är du allt jag har
Jag ska göra allt jag kan för att ha dig kvar»

-Kent-

» Dette er ikke oss» er forfatter Neda Alaeis debutroman, og er en prisbelønt ungdomsroman.  Vi møter tenåringen Sanna og faren hennes som sitter igjen etter at moren døde for et år siden . Siden da har faren hennes sittet mest på kontoret og skrevet. Han glemmer å følge med på middagen han har satt i ovnen, kjøleskapet er tomt for matvarer. Til slutter det Sanna som må ta over oppgaver som å holde huset noenlunde reint og se til at de får i seg mat hver dag.

På skolen går det heller ikke stort bedre da bestevenninnen brutalt dropper henne til fordel for Mitra, den mest populære jenta i klassen. I tillegg legger hun beslag på Yousef, den nye gutten i klassen. Han som Sanna har blitt venn med og som viser henne veien inn i fotograferingens fantastiske verden. Plutselig er det katten Sven som pleier å vente utenfor oppgangen den eneste vennen Sanna har.

Uten faren som omsorgsperson er Sanna også i fritt fall, men vil ikke innrømme det selv. Fra hennes ståsted er alt bare bra, men de ytre tegnene på at hun sliter blir mer og mer synlige. Hun blir tynn, og innholdet i skolestilene gjør lærerne bekymret.

Første del av romanen skildrer niendeklassinger akkurat sånn som de er, opptatte av likes på sosiale medier, og viser også hvor ufine de kan være på måten de tekster og snakker til hverandre på.

I andre og siste del av romanen dempes denne tenåringsdramatikken og de alvorlige temaene som sorg, savn og omsorgssvikt trer tydelig frem. Sanna fremstår som sterk og selvstendig, men er veldig ensom og føler skyld for farens depresjon og det at hun ikke klarer å ta seg av han.

Overfor klassekameratene later hun som ingenting, og hun blir mer og mer usynlig. Barnevernsdamene oppfattes som en trussel, mens nabokatten Sven blir hennes eneste mulighet for litt kos og nærhet.

Det brukes også musikkreferanser i romanen for å speile stemningen, og forfatteren valgte bandet Kent som lydspor til handlingen. Kent minner Sanna om moren mens hun levde, om faren da han fortsatt var glad og om sorgen etterpå. Sangtekstene er med på å skildre følelser som både faren og Sanna ikke klarer å prate om eller uttrykke.

«Dette er ikke oss» er en fin, sår og dessverre realistisk roman om ungdom som må om å ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre.

En ungdomsroman som er skrevet for modne ungdommer, men som gjerne kan leses av voksne.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post