Har du gått lei av krimbøker som er fulle av blod, unødvendig vold og grusomme drap? I en del land er det nå cosy crime som er den store vinneren. Bøkene om Torsdagsmordklubben hører hjemme i denne sjangeren, og det er sagt at bøkene «har et persongalleri som gnistrer». Så langt har det kommet fire bøker i serien på norsk.

Tittel
Torsdagsmordklubben

Forfatter
Richard Osman

Forlag
Gursli Berg Forlag

Utgivelsesår:
2021

Den pensjonerte sykepleieren Joyce har nylig flyttet inn i den eksklusive Coopers Chase seniorlandsby. Hun har det hun selv beskriver som en spesiell ferdighet. Som en liten, hvithåret gammel dame kledd i bluse og cardigan blir hun ofte “oversett, til og med undervurdert, kanskje?” 

På Coopers Chase blir Joyce invitert inn i Torsdagsmordklubben. Alle medlemmene i klubben er pensjonister og møtes i puslespillrommet to timer hver torsdag, mellom Kunsthistorie og Fransk konversasjon. Tidspunktet for møtet er reservert under navnet “Japansk opera – en diskusjon”, noe som garanterer at de får være i fred. Gruppa jobber egentlig med å løse uløste drapssaker. Det er den hemmelighetsfulle Elizabeth som leder gruppa. Hun snakker flytende portugisisk, er på sin tredje ektemann og har muligens en fortid i MI5. Ron Ritchie er tidligere fagforeningsmann. Han er innlemmet i gruppa fordi han har en kritisk innstilling til alt han blir fortalt. Tredje medlem i gruppa er den milde Ibrahim, en tidligere psykiater med interesse for pilates. Den fjerde plassen i gruppa, som for øyeblikket er ledig, får Joyce med Elizabeths begrunnelse “Joyce er en som får ting gjort”. 

Dette er utgangspunktet for bøkene om Torsdagsmordklubben, skrevet av produsent, programleder og TV-serieskaper Richard Osman. Filmrettighetene er etter sigende kjøpt av Steven Spielberg. Det er en blanding av Miss Marple, Med hjartet på rette staden, Cluedo og engelsk landsbykrim, samtidig beskrives tema rundt aldring, som fysiske begrensninger og glemsomhet. På tross av disse begrensningene, er det aldri tvil om at de uimotståelige karakterene i Torsdagsklubben er en helt unik samling av komplementær kompetanse, erfaring og kunnskap. 

I den første boken, som heter Torsdagsmordklubben, befinner gruppa seg plutselig midt i en pågående kriminalsak. Utbyggeren av Coopers Chase blir funnet slått i hjel med en skiftenøkkel på marmorgulvet i det eksklusive kjøkkenet sitt. Torsdagsmordklubben tar naturligvis saken, og ligger alltid et lite steg foran politiet. Ønsker du å lese koselig, varm og vittig krim på mørke høstkvelder er denne serien et godt alternativ. 

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek 

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post