På spørsmål om hvem den mest fascinerende hovedpersonen i kriminallitteraturen er, må svaret for mitt vedkommende bli Fred Vargas’ karakter Jean-Baptiste Adamsberg. En politimann som kan virke både surrete og svevende, men like fullt er i besittelse av en underlig blanding av autoritet og sjarm, samt en mystisk evne til å ane uråd der det kreves. Til nå har han figurert i tilsammen ni norske oversettelser, den ene leseopplevelsen mer grensesprengende enn den andre.

Tittel
Mannen med de blå sirklene

Forfatter
Fred Vargas

Forlag
Aschehoug

Utgivelsesår:
2003

I Mannen med de blå sirklene møter vi Adamsberg for første gang. Han har nettopp begynt i jobben som politifullmektig i Paris, når en serie blå krittsirkler med jevne mellomrom dukker opp på fortauene ulike steder i byen. Sirklene rommer kasserte eller mistede gjenstander, som en papiljott eller en gammel veske. Tegneren er sannsynligvis en mann, men opererer ellers inkognito. Det hele er ganske merkelig, men tilsynelatende harmløst, og har blitt noe av en parisisk kuriositet.

Adamsberg værer på sin side onde hensikter i krittstrekene «sirkelmannen» etterlater seg, og setter med dette grå hår i hodet på sin skarpsindige, men temmelig drikkfeldige assistent Danglard – helt til det en morgen ligger et lik i en av sirklene. Den siste sirkelen er imidlertid langt fra tegnet, og Adamsberg skrider til verket på sin høyst besynderlige måte.

Humor og en stadig oppadgående spenningskurve preger boken, som sammen med resten av bøkene om Adamsberg, må sies å representere et friskt pust i krimsjangeren.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post