Sigrid legger ikke så godt merke til gamle folk. Hvorfor skulle hun det? Men en dag kolliderer hun inn i den eldre, skrøpelige Marika og velter henne nesten over ende ved matbutikken. Marika er ikke frisk, hun feiler omtrent alt, og Sigrid tilbyr å bære handleposene hennes hjem. Det blir starten på et vennskap. Hva er det med Marika som gjør at Sigrid fortsetter å besøke henne, fortsetter å bære handleposer? Er det fordi Marika har malt bilder hele livet, er det fordi hun ble maler trass i alt? I hvert fall sier Marika til Sigrid at det er mye som står i veien for den som vil skape noe, men det som står i veien, må man kaste til helvete og ut.

Tittel
Det finnes ingen grenser for gult

Forfatter
Tyra Teodora Tronstad

Forlag
Aschehoug & co.

Utgivelsesår:
2022

Det finnes ingen grenser for gult er en roman om et uventet vennskap og om kunstnerisk berettigelse. Og om hva må man velge bort for å få rom til å skape.

Sigrid er småbarnsmor, jobber som boligplanlegger hos PP bygg og eiendom, er gift med en mann som ikke har jobb og økonomien skranter. Sigrid er kunstner, har bodd i gata i 40 år, har lite penger, er syk og etter hvert viser det seg at hun og er nokså ensom. For å flykte fra hverdagens realiteter skriver Sigrid dikt og Marika har et sterkt ønske om å male sine siste bilder, men det er mye som står i veien for begge to. De finner støtte i hverandre, men å være til hjelp for en annen er ikke alltid en enkel sak.

Forfatteren selv sier at hun ønsket å skrive om det livsviktige vennskapet som kan være like komplekst og interessant som en kjærlighetshistorie. Dette mener jeg at hun at hun har klart.

En fin bok om et tilfeldig vennskap, men også en historie som gir et sidespark til dagens samfunn og hjelpeapparatet vi har rundt oss. Den viser oss hvor hjelpeløse vi kan bli om vi ikke har noen nære slektninger eller venner rundt oss.

Tronstads første roman skrevet for voksne gav med assosiasjoner til er Linda Olssons «Jeg skal synge deg stille sanger». Der et spesielt vennskap og medmenneskelighet også er en rød tråd i boka.

Boka er lettlest og engasjerer, jeg mener det er verdt å bruke et par kveldstunder i godstolen for å lese denne historien.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post