Stargate er en julefortelling om barn og fulle folk og sannheten. Enkel og lettlest bok med alvorlig tematikk og handling, men med et slør av optimisme og håp som bakteppe. Boka er sår og fin på sammen tid.

Tittel
Stargate - en julefortelling

Forfatter
Ingvild H. Rishøi

Forlag
Gyldendal Norsk Forlag AS

Utgivelsesår:
2021

Ingvild H. Rishøi er en prisbelønnet novelle – og barnebokforfatter. Stargate er hennes første roman, og hvilken debutroman hun har skrevet.

I Stargate møter vi søstrene Ronja og Melissa på 10 og 16 år. De bor sammen med faren sin på Tøyen i Oslo. Faren elsker sine døtre over alt i hele verden, men kjærligheten til alkoholen er i perioder større.

Når faren har gode perioder er det ingenting som er bedre enn å være sammen med pappa, beskriver Ronja – jeg fortelleren i boken så godt. Ingen er mer kreativ, omsorgsfull og morsom da. Dette er i de gode periodene, og i begynnelsen av boka får vi et kort glimt av den gode og omsorgsfulle pappaen.

Lykken snur likevel fort, da farens nye jobb som juletreselger ryker, han forsvinner inn i rusen igjen, og havner på det velkjente , brune puben Stargate på Grønland. Beliggenheten er sentral og ølen er billig, en dårlig kombinasjon for alkoholikere.

Melissa, storesøsteren til Ronja tar over jobben til faren og har Ronja med seg som «lokkemat» for å selge pyntegrønt og kranser. For i julen elsker jo alle fattige barn!

Boka er håpefull, optimistisk, sår og trist. Selv om det handler om omsorgssvikt, klarer Rishøi å trekke frem barnets håp og optimisme og la dette være i sentrum.

Stargate er alt en julefortelling skal være. Stjerner og snøstorm. Lucia og pepperkaker. Humor, håp og glede. Ekte julemagi, i knakende godt språk. Bare husk lommetørkleet når du skal lese.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Skal du lese en julefortelling i år, så les denne. Fortsatt god førjulstid og god lesning!

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post