- -Hva, hva, skal jeg gjøre med alt dette livet?
Allerede i mellomkrigstiden stilte bokas hovedkarakter Maud Martha seg dette spørsmålet. Et spørsmål stilt i 1953 via forfatteren da hun skrev boka, og et spørsmål som dupper i overflaten i manges liv i dag.
Vi skal altså til mellomkrigstiden, nærmere bestemt til Chicago. Her vokser Maud Martha opp blant overgrodde hager og forfalne hus. Hun drømmer om et bedre liv et liv som innbefatter New York og kjærlighet. Det er det hun ønsker seg av fremtiden. Som en collage, dikter forfatter Gwendolyn Brooks fram Maud Marthas liv. Et liv som spenner fra verdighet og protest til humor og klokskap;
«Nå skulle teorien om likeverd settes ut i livet; hun håpet bare at hun var likeverdet verdig»
Det er et liv av sin tid, skapt av en av 1900-tallets mest innflytelsesrike og prisbelønte amerikanske poeter. Hun ble den første svarte kvinnen innvalgt i American Academy of Arts and Letters. Maud Martha er Brooks’ eneste roman. Det ble utgitt originalt i 1953. Først nå er det utgitt på norsk.
Romanen er en litterær perle hvor det dagligdagse løftes opp til et utsøkt portrett av svart kvinnelighet, ifølge den amerikanske poeten Claudia Rankine.
Boka omhandler et liv av sin tid. Den er dempet i formen, men likevel radikal. Språket er lyrisk og preget av forfatterens bakgrunn som poet;
Innledningsvis fortelles det om hvordan Maud Martha elsker løvetann, det hun kaller gule hverdagsjuveler.
Jeg fikk boka anbefalt av en låner. Og jeg tenker på alle disse gode, engasjerende, lærerike og viktige samtalene vi på biblioteket har med våre lånere som forteller om hvilke bøker som er viktige for den, og hvorfor.
Det får meg til atter en gang å tenke på at den som ikke leser, lever bare et liv. Den som leser, lever mange. Lesing gjør deg klokere og setter perspektiver på livet.
Boka om Maud Martha passer for deg som liker å lese bøker som fanger deg opp og bærer leseren rundt på en gullstol av godt språk og innsikt. Dessuten er det en kort bok som passer inn i en travel hverdag.