Forfatteren av suksessboka «Det åttende livet (Til Brilka)» er nå tilbake med en ny roman, «Det manglende lyset». Og denne er ikke mindre dramatisk og imponerende enn den foregående. Også denne gangen skal vi til Georgia, men handlingen er lagt tettere opp til vår tid. Vi skal tilbake til 1990 -tallet, og vi møter en venninnegjeng og deres liv som ungdommer på denne tiden.

Tittel
Det manglende lyset

Forfatter
Nino Haratischwili

Forlag
Aschehoug

Utgivelsesår:
2023

Forfatteren av suksessboka «Det åttende livet (Til Brilka)» er nå tilbake med en ny roman, «Det manglende lyset». Og denne er ikke mindre dramatisk og imponerende enn den foregående. Også denne gangen skal vi til Georgia, men handlingen er lagt tettere opp til vår tid. Vi skal tilbake til 1990 -tallet, og vi møter en venninnegjeng og deres liv som ungdommer på denne tiden. Bakteppet er veldig dramatisk, Georgia er herjet av borgerkrig, statskupp, korrupsjon og kriminalitet. Levevilkår som tar både livsgleden og livsmotet fra de unge. Som en av karakterene i boka beskriver det: «Vi som var barn av 1990 -tallet, som byttet barndom og ungdom mot kalasjnikover og heroin…»

De fire venninnene Dina, Ira, Nene og Keto (bokas forteller) møtes i hovedstaden Tbilisi på slutten av 1980 tallet og det oppstår et sterkt vennskap som blir satt på prøve utallige ganger. Spesielt en hendelse skal få store konsekvenser både for vennskapet, men også for hver enkelt av dem. Et utilgivelig svik og et dødsfall splitter de fire venninnene og det skal gå mange år før deres veier møtes igjen.

Først i 2019 er de samlet, men bare tre av dem, til åpningen av en utstilling av fotografier som deres avdøde venninne Dina har tatt. Denne fotoutstillingen tvinger dem til å se tilbake på sine liv og spørsmålet om tilgivelse er mulig står sentralt.

Dette er en roman til å bli overveldet av, den er voldsom og dramatisk. Sterke kvinneskikkelser og tragiske menneskeskjebner. Den har et rikt, beskrivende språk og store følelser, her er det ikke mye minimalisme.

I tillegg til å være en lesefest, så er boka også lærerik. Her får man historien om Georgia og Sovjetunionens løsrivelse. For deg som liker denne type bøker, løp og lån!

Denne føyer seg inn i rekka av favorittbøker, det er en bok jeg kommer til å huske, i likhet med forfatterens første bok. Som for øvrig er oversatt til 25 språk og oppsatt som teaterstykke på Trøndelag teater nå i høst.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post