Eden er fortellingen om Alba, en singel språkviter som underviser på universitetet i Reykjavik. Etter å ha vært innblandet i en meeto-skandale sier hun opp jobben og kjøper seg et gammelt sommerhus på impuls. Til alles store overraskelse. Gradvis flytter hun bort fra byen og inn i huset.

Tittel
Eden

Forfatter
Audur Ava Olafsdottir

Forlag
Pax forlag

Utgivelsesår:
2024

Eden er fortellingen om Alba, en singel språkviter som underviser på universitetet i Reykjavik. Etter å ha vært innblandet i en meeto-skandale sier hun opp jobben og kjøper seg et gammelt sommerhus på impuls. Til alles store overraskelse. Gradvis flytter hun bort fra byen og inn i huset. Huset trenger oppussing og Alba gjør de nødvendige grepene her uten de store omveltningene. Huset har også en liten jordflekk, og Alba drømmer om å etablere en paradisisk hage og plante trær og dyrke grønnsaker. Og det å leve mer klimavennlig og mer i harmoni med naturen. Men hva er mulig i det karrige jordsmonnet på vindfulle Island? Her engasjerer Alba seg i hvilke trær man kan plante, hvordan og når man skal gjøre det. Og her kommer naboene og lokalbefolkningen inn med sitt engasjement, både på godt og vondt. Etter hvert som Alba bruker mer tid på hus og hage, blir hun, litt motvillig, mer involvert i lokalsamfunnet. Hun får etter hvert ansvaret for å undervise flyktninger som har kommer til bygda, og her kommer unge Danyel inn i livet hennes.

Dette er en nydelig og lavmælt bok om klimautfordringer og språk. Gjennom Alba får vi innblikk i språklige observasjoner, og for den som er opptatt av språk vil jeg tro denne boka er en fryd å lese. Det handler om å tilpasse seg en verden som stadig er i endring og de klimautfordringene vi står overfor. Den er poetisk og underfundig, og forfatteren formidler bokas budskap på en stillferdig og udramatisk måte.

Eden vant den islandske bokhandlerprisen i 2022.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post