I «Tasmania» utforsker Paolo Giordano hvordan vi kan skape og opprettholde nære relasjoner i en tid med klimakrise og uro. Hovedpersonen Paolo søker mening og trygghet i en omveltende samtid der kona velger bort drømmen om barn. På reiser for å dekke kriser møter han mennesker som strever med å finne sitt trygge «Tasmania». En personlig og universell roman om å finne tilhørighet i en utrygg verden.

Tittel
Tasmania

Forfatter
Paolo Girandano

Forlag
Cappelen Damm

Utgivelsesår:
2024

Novelli tenkte seg om i noen sekunder, så sa han: I Tasmania. Det er langt nok sør til å unngå de mest ekstreme temperaturene. Det har gode ferskvannsreserver, det ligger i en demokratisk stat og huser ikke rovdyr som truer mennesket. Det er ikke for lite, men likevel en øy, og dermed lettere å forsvare. For tro meg, det vil bli nødvendig å forsvare seg. Jo, la han til med større overbevisning, hvis jeg ble nødt til å redde skinnet, ville jeg valgt Tasmania.

«Tasmania» er en roman om fremtiden – den fremtiden vi frykter og lengter etter. Den handler om den fremtiden vi er i ferd med å skape, den vi kan endre, og den vi ikke kan unngå. Etter at hovedpersonen Paolo ikke kan få den fremtiden han hadde forestilt seg, legger han ut på en søken etter tilhørighet og mening i en tid preget av klimaendringer og globale konflikter.

På tross av at kona Lorenza har bestemt seg for å gi opp drømmen om å bli gravid etter mange års forsøk, klynger fortsatt Paolo seg til håpet om å bli far. Etter hvert som ekteskapet deres stadig blir mer anstrengt, fordyper Paolo seg i arbeidet og reiser til Paris for å rapportere fra FNs klimakonferanse, som foregår i kjølvannet av terrorangrepene i Bataclan. Det han skriver som journalist går hånd i hånd med en bok han håper å skrive om atombomben og de overlevende i Hiroshima og Nagasaki. Denne voksende besettelsen tar ham til byer over hele Europa og til slutt Japan.

Underveis møter Paolo en livlig gjeng med karakterer som alle kjemper for å finne sitt eget «Tasmania» – et trygt tilfluktssted for å møte de kommende krisene; global oppvarming, pandemier, autoritære regimer og kriger. Krisen denne romanen forteller om er ikke bare krisen til et par, men kanskje krisen til en hel generasjon, eller krisen til verden slik vi kjenner den – og klimakrisen.

Vi kan nok alle kjenne oss igjen i denne observante og samtidsaktuelle romanen. De fleste leter etter sitt eget «Tasmania»: et sted hvor det rett og slett er mulig å redde seg selv. Paolo Giordanos roman fanger og beskriver både frykten, undringen og skjønnheten i nåtiden med usikkerhet og omveltninger. Den utforsker hvordan vi kan skape og opprettholde relasjoner med andre mennesker når det føles stadig vanskeligere å knytte bånd.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post