George Orwells «Kamerat Napoleon», original tittel «Animal farm», er en smart og satirisk fortelling som viser hvordan makt har potensiale til å forderve. Boka handler om dyrene på en gård som gjør opprør mot bonden, og tar kontroll over gården med et ønske om å skape et samfunn uten klasser, bygget på prinsippene om likhet og rettferdighet. Dyrenes forsøk på å skape et fritt samfunn, forvandles raskt til et undertrykkende regime, styrt av grisen Napoleon.
Orwell forklarer i «Kamerat Napoleon» komplekse politiske temaer gjennom en enkel dyrefortelling. Temaer som maktmisbruk, propaganda og svik er like aktuelle i dag som da boka ble utgitt i 1945.
Hovedpersonene er grisen Napoleon, som representerer Stalin, og den idealistiske Snøball, som speiler Trotskij. Gammel Major inspirerer til opprøret med sin visjon om et samfunn uten undertrykkelse, og representerer Marx og Lenin. Kvik, Napoleons talerør, manipulerer sannheten for å beholde makten, mens arbeidshesten Bokser jobber hardt og lojalt. Eselet Benjamin observerer hendelsene med en kynisk distanse, og velger å ikke handle. Selv om boken er en allegori for den russiske revolusjonen og Stalins regime, viser satiren at dens relevans gjelder langt mer enn bare Sovjet.
Forfatteren, George Orwell (1903–1950), var en britisk forfatter og journalist kjent for sin skarpe samfunnskritikk og sitt engasjement for demokratiske verdier. Hans personlige erfaringer fra den spanske borgerkrigen og motstand mot totalitære regimer preger forfatterskapet.
Å lese klassikere som «Kamerat Napoleon» er en investering i egen forståelse av verden. Boka gir innsikt i tidløse menneskelige og samfunnsmessige fenomener. Ved å lese den, eller eventuelt lese den om igjen, kan vi oppdage nye lag og nyanser. «Kamerat Napoleon» utfordrer oss til å reflektere over maktens natur, hva frihet er og viktigheten av å forsvare sannhet og rettferdighet.
Boka ble utgitt i 1945. Første gang oversatt til norsk 1964.