Hva brakdebuter angår, blir det nok ikke mer støyende enn dette. Oliver Lovrenski var 19 år da Da vi var yngre kom ut i høst, etter at flere forlag hadde kjempet om utgivelsen. I tillegg til å bli lovprist av et samlet anmelderkorps, vant Lovrenski denne uken Bokhandlerprisen som den yngste noensinne – Brageprisnominert er han også. Likevel er det selve innholdet i boka som roper høyest.

Tittel
Da vi var yngre

Forfatter
Oliver Lovrenski

Forlag
Aschehoug

Utgivelsesår:
2023

Suksessen forfatteren nå opplever, står i grell kontrast til utforbakken Ivor, romanens jeg-stemme og hovedperson, står overfor. For dette er en roman, selv om den etter sigende er basert på forfatterens egen oppvekst – et aspekt som definitivt er med på å gjøre historien ekstra intens. Sammen med kompisene Marco, Jonas og Arjan, utgjør Ivor en gjeng tenåringer som dropper ut av skolen og i stedet ruser seg og dealer dop. De skyr ikke mange midlene overfor omverdenen, men seg imellom har de et familielignende bånd som trumfer alt.

Gjennom disse fire får vi et rått og overbevisende innblikk i livet på gata, som umulig etterlater en eneste leser uberørt. Det handler om en brutal hverdag med rus og vold, men samtidig om medmenneskelighet i en tilværelse med dystre fremtidsutsikter, og også litt om hva som potensielt kan forårsake at livet for noen tar en slik vending. Beinhard virkelighet formidles med få ord på sosiolekt, ikledd både humor og poesi.

Noen bøker overskrider sjangre og lager sin egen lille, imponerende boble – dette er en slik bok. Da vi var yngre er et stilsikkert, urovekkende og gripende vitnesbyrd fra gata, som belønner sine lesere med innsikt.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post