Vi skal tilbake til 1940-tallet, og den lille byen Iola i Colorado, med ville store elver og vakre fjell og frodige landskap. Og umulig kjærlighet.

Tittel
Dit elven fører deg

Forfatter
Shelley Read

Forlag
Gyldendal

Utgivelsesår:
2023

Ungjenta Victoria Nash er morløs og bor sammen med sin far, bror og onkel på gården hvor de dyrker fersken. Hun har mye ansvar hjemme – tar seg av husarbeid, matlaging og i tillegg er hun med på gårdsarbeidet. Det er ikke enkelt å være ung jente i dette miljøet, hvor faren er innesluttet og fylt av sorg, broren er en voldelig, rasistisk villstyring og onkelen har blitt invalid etter 2. verdenskrig.

Men en dag mens Victoria er i byen støter hun på en vakker og mystisk ung mann, og det går ikke mange dagene før de er forelsket. Wilson Moon er hans navn, og det viser seg at han er en omstreifer. Victoria og Wilson må derfor møtes i skjul. Men rykter sprer seg fort. Både faren, broren og onkelen, og byen for øvrig, øser ut sitt hat overfor denne gutten, som blir kalt både «degos», «mørkhudet jævel» og «rødhud». Raskt settes det opp en plakat i byen som etterlyser en tyv med mørk hud med 20 dollar i dusør for å fakke ham. Det settes i gang en intens jakt på Wilson, og en dag er han plutselig forsvunnet.

Det går ikke lang tid før Victoria finner ut at hun er gravid, og som eneste utvei rømmer hun til en fjellhytte hvor hun forsøker å klare seg som best hun kan. Men det blir etter hvert vanskelig å overleve med et lite spedbarn i villmarka, og Victoria blir tvunget til å ta et skjebnesvangert valg.

Dette er forfatterens debutroman og hun har selv vokst opp i dette området i Colorado. I bokas forord skriver hun at historien bygger på hvordan hennes eget barndomshjem havnet på bunnen av en innsjø, som resultat av byggingen av den enorme Blue Mesa-demningen i Gunnison Colorado.

Selv om boka er lett å lese har den et godt og frodig billedspråk. Det er flotte beskrivelser av naturen og landskapet. Elva spiller en stor rolle i denne historien, noe både tittelen peker på, men også fordi at folkene i denne dalen lever med en trussel om at byen deres Iola og andre byer skal forsvinne når en stor dam skal lages.               

I tillegg til å være en kjærlighetshistorie, er dette også en fortelling om etterkrigstidas Amerika, hvordan indianerne ble behandlet og etter hvert Vietnamkrigen.

Denne boka er absolutt verdt å få med seg – den er underholdene, passe kompleks og passer for deg som liker en kjærlighetshistorie der ikke alt er rosenrødt. Det handler om kjærlighet og tap, og få kraft og mot til å kjempe.

Likte du bøkene «Der krepsene synger» og «Å vanne blomster om kvelden» er det store muligheter for at du liker denne også.

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post