Denne boka ble kåret til «Årets bok» i Sverige i 2021 og handlingen er basert på virkelige hendelser. En bok som man husker lenge etter den er ferdiglest.

Tittel
Stjålet

Forfatter
Ann Helen Laestadius

Forlag
Aschehoug

Utgivelsesår:
2022

9 år gamle Elsa går stolt sin første skitur alene til reingjerdet og møter synet av en mann som nettopp har drept reinkalven hennes «Nástegállu» med kniv. Mannen truer henne til å holde tett og Elsa må bære på hemmeligheten om hvem som dreper og mishandler reinene deres ovenfor både familien og politiet.

I denne romanen blir vi kjent med Elsa som vokser opp i et miljø i nord-Sverige preget av store konflikter mellom samer og andre beboere i området. Unge mennesker tar sitt eget liv fordi de ikke ser en fremtid i reindrifta og blir møtt av et hat som har gått i arv gjennom generasjoner, samtidig som det innad i familien blir stilt tydelige krav og forventninger som kan være vanskelige å leve opp til. Elsa har allerede som barn havnet litt utenfor og spiser maten sin alene i kantina på skolen de dagene bestevenninna Anne-Stina ikke er der. Heldigvis har hun også storebroren Mattias og Anne-Stinas onkel Lasse, men alle strever med sitt og Elsa tier om frykten hun bærer med seg etter det som skjedde med reinkalven hennes.

Forfatter og journalist Ann-Helen Laestadius er selv av samisk opprinnelse og har tidligere utgitt fire ungdomsbøker om Agnes som slites mellom å være for mye eller for lite samisk avhengig av de ulike miljøene hun beveger seg i. I Laestadius første roman for voksne skildrer hun hovedperson Elsas tanker og følelser gjennom oppveksten på en utrolig levende måte som jeg tror gir et godt perspektiv på hvordan det er å vokse opp i en reindriftsfamilie i dag. Dette er en varm og samtidig vond roman som man husker lenge etter at den er ferdiglest. Boka ble kåret til «Årets bok» i Sverige i 2021 og handlingen er basert på virkelige hendelser.

Anbefalt av Mari Aas
Holtålen folkebibliotek

Finn boka på biblioteket

Lesetipset er skrevet av

Inspirasjon og lesetips

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.

Navn
E-post